Vergroen jouw straat of de buurtspeeltuin

Tuintegels zijn belastend voor het milieu: het warmt de stad op, het regenwater kan slecht weg en het is slecht voor de biodiversiteit. Een geveltuin aanleggen is simpel en leuk om te doen. Van het extra groen knapt een straat op.

Een geveltuin is een strook planten tegen de gevel van een woning. Geveltuintjes zijn vooral geschikt in straten waar de huizen geen voortuin hebben. Eén enkele klimplant, stokroos of zonnebloem maakt het straatbeeld al gezelliger, maar meer kan natuurlijk ook. Uit onderzoek van de Volkskrant (2014-11-28) blijkt zelfs dat een bloementuin goedkoper is dan stenen! Dus…

Tegel eruit
Kijk eerst of er ruimte voor je woning beschikbaar is om een geveltuin aan te leggen. Om de stoep goed bereikbaar te houden is het belangrijk dat er minstens 1 meter en 80 centimeter van de stoep overblijft.

GeveltuinKlik hier voor meer informatie en de richtlijnen van de gemeente. Overigens kan de gemeente je helpen met bijvoorbeeld de afscheiding van je geveltuin, of tips over beplanting. Daarvoor hebben ze een speciaal team:

Green Team geeft tuintips

Het Green Team is een groep groenspecialisten van de gemeente die dit voorjaar door de gemeente en het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard wordt ingezet bij verschillende buurtactiviteiten. Het Green Team geeft bewoners dan tips en advies over het groener maken van tuinen. Hoe leg je bijvoorbeeld een geveltuintje aan, of een watertuin? Kijk dan hier. Meer weten: stuur een mailtje naar info.waterloket@rotterdam.nl.

Meer weten over de seizoenen? Neem dan een kijkje op de tuinkalender. Als het tijd blijkt om te planten, vind je inspiratie bij de plantenzoeker.

 

Groen Dichterbij

Groen Dichterbij ondersteunt en versterkt de groeiende beweging van mensen die samen aan de slag gaan met een groen buurtproject. Zo worden straten en buurten in Nederland groener en gezelliger en de bewoners gezonder en gelukkiger. Lees in de Groen Dichterbij brochure meer over wat Groen Dichterbij doet.

 

Stichting Springzaad

Stichting SPRINGZAAD is een landelijk netwerk, waarin iedereen welkom is die meer ruimte wil scheppen voor natuur en kinderen. Wil jij een groene speelplek in jouw buurt? Dan kan je bij Springzaad aansprekende voorbeelden bekijken en advies inwinnen.

Springzaad verbindt ontwerpers, ecologisch hoveniers, bestuurders, onderzoekers en mensen uit het onderwijsveld, de gezondheidszorg, milieu- en duurzaamheidscentra, ambtelijke organisaties en actieve buurtbewoners. Alles bijeen is er veel kennis om samen meer en kwalitatief goede speelnatuur te maken!

Er is een regionale afdeling waar je terecht kunt voor advies over natuurlijk spelen en begeleiding van (buurt-)projecten: rotterdam@springzaad.nl, www.springzaad.nl/rotterdam.